Wat houdt deze opleiding in?
Kan de natuur je bekoren? Of ben je geboeid door het groen in jouw gemeente of stad? Binnen de afstudeerrichting Groenmanagement leer je het groen om je heen beheren. Je ontwikkelt een technische en kritische blik voor zowel onze groene ruimte in de stedelijke omgeving als voor natuur- en bosgebieden. Bouw mee aan een groene toekomst!
Jij wil:
- Meewerken aan oplossingen bij klimaatsveranderingen.
- Zorg dragen voor biodiversiteit en onze wilde en beschermde diersoorten.
- Meewerken aan een betere en groenere leefomgeving.
Jouw opleiding:
- Je begint aan een groen avontuur van 3 jaar (180 SP).
Je kan de opleiding in afstandsonderwijs volgen gespreid over 4 jaar. - In het eerste jaar ligt de focus op de nodige basiskennis en -vaardigheden rond thema’s: bodem en plant, functionele levensgemeenschappen, projectmanagement en landschap, ecologie en milieu.
- In het tweede jaar verdiep je je kennis rond de inrichting en het beheer van natuur en openbaar groen volgens een visie die rekening houdt met het hele ecosysteem en de biodiversiteit.
- In het derde jaar volg je een keuzetraject. Hiervoor heb je keuze uit:
'Natuur- en wildlife management' richt zich op natuurbeheer en bescherming van soorten (zowel flora als fauna), en dit in natuurgebieden en de Nationale Parken (waarvan er twee in Limburg zijn), maar ook daarbuiten door bijvoorbeeld natuurverbindingen of natuurinclusief bouwen.
in 'Duurzame groene ruimte voor wonen, werken en welzijn' leer je hoe steden en gemeenten groenzones voorzien die klimaatbestendig zijn en bijdragen aan een goede fysieke en mentale gezondheid.
'Landschapsmanagement' bevindt zich op de raakvlakken tussen recreatie, natuur, erfgoed, landbouw, wonen, toerisme. Zeker relevant gezien het oprichten van de landschapsparken, waarvan er zich drie in Limburg bevinden.
'Milieubeheer' focust op impact van de omgevingsfactoren op ons leefmilieu. Omgevingsvergunningen, duurzame vergroening, ecotoxicologie, bodemwater,- en luchtkwaliteit komen aan bod, en je behaalt ook een certificaat milieucoördinator B. - Je stages en bachelorproef doorloop je bij een bedrijf, overheid of onderzoeksinstelling in de sector. Wil je zelfstandig aannemer in de groensector worden? Dan kan je 'Project Ondernemen' in je studies opnemen. Je kan zelfs je grenzen verleggen en je stage in het buitenland doen.
- Je werkt ook aan je persoonlijke professionele ontwikkeling rond onderzoek, duurzaamheid, internationalisering en ondernemen.